Ajankohtaista

COMBATILLA VIRON TAEKWONDO MESTARIN OLGA BERGINFANDIN OPISSA 

2.5.2023 | Yleinen

Combat Academy of Finlandilla on opetettu potkunyrkkeilyä (kickboxing) viimeiset 30-vuotta, salin perustamisesta 1993 asti. Kuluneiden vuosien aikana olemme saavuttanut potkunyrkkeilyssä lukemattoman määrän SM-, PM-, EM- ja MM-mitaleita amatööri ja ammattilaiskehissä. Viimeisin Niko Korventauksen King of Kings KOK K-1 potkunyrkkeilyn ammattilaisten alle -71 kg sarjan maailmanmestaruus reilu kuukausi sitten.

Potkunyrkkeily (kickboxing) on vauhdikas ja pelkistetyn monipuolinen kamppailu-urheilulaji, joka sopii kaiken ikäisille harrastajille. Suurin osa harrastaa lajia ilman kilpailullisia tavoitteita kohentaakseen kuntoa, parantaakseen koordinaatiokykyä, hankkiakseen paremman itsepuolustustaidon ja ennen kaikkea nauttiakseen mukavasta harrastuksesta reilujen kavereiden kanssa. Monelle potkunyrkkeily on myös lisälaji jonkun toisen lajin rinnalla, joita Combat Academy of Finlandilla on tarjolla jokaiseen makuun.
Potkunyrkkeilyn monipuolisiin harjoituksiin kuuluu lyönti ja potkutekniikoiden lisäksi muun muassa lihaskunnon ja kestovoiman parantamista, nopeusharjoitteita, paritekniikkaa, välineharjoittelua, otteluharjoituksia ja venyttelyä. Kansainvälisen tason kilpailijan harjoitteluun menee helposti yli 20 tuntia viikossa ympäri vuoden, harrastaja pärjää muutamalla tunnilla viikossa.

Viime vuosina olemme Combat Academy of Finlandilla keskittyneet pitkälti liikkeestä tehtäviin lyönti- ja potkuyhdistelmiin sekä väistöihin, joiden osaamisella saavutetaan kilpailuissa vaadittavat pisteet ja menestystä. Samaan aikaan enemmän harjoitusta vaativat potkutekniikat ja niiden yhdistelmät ovat jääneet vähemmälle huomiolle, mikä pidemmän päälle köyhdyttää monipuolisen lajin harrastajien ja kilpailijoiden tekniikkavalikoimaa. Kehässä monipuolisesti ja taitavasti esiintyvä mestari on aina yleisön mieleen, mikä näkyy myös ottelutarjouksissa ja palkkioissa, myös harrastaja saa arvostusta komeista ja irtonaisista potkuista. Monipuolinen ja irtonainen potkutekniikka mahdollistaa voiman tuoton potkuihin aivan eri tavalla, varsinaiseen potkun tekemiseen ei tarvitse käyttää energiaa, kaikki jää itse potkuun.

Viime viikolla harjoittelimme muutamana päivänä meillä vähemmän nähtyjä potkutekniikoita (mm. takapotku ja takakiertopotku) ITF Taekwondo -mestarin Olga (ex Borisenko) Berkinfandin (3. Dan) ja Ian Berkinfandin johdolla. Olga ja Ian ovat harjoitelleet meillä aiemmin potkunyrkkeilyä, nykyään he vetävät omaa taekwondo koulua Helsingin Vuosaaressa. Olgan ja Ianin tarjoamat opit ovat todella hieno lisä Combat Academy of Finlandin opetukseen, sillä potkunyrkkeilyssä ja taekwondossa potkut ovat samoja; kuten myös krav magassa.

Viron ITF Taekwondo -maajoukkuetta edustavalla Olgalla on huikealta uralta yli 130 mitalia, lajin musta vyö (3. Dan) ja saavutuksina mm. 3 x MM pronssia, 2 x EM hopeaa, 3 x EM pronssia, Czech Open (European Cup) kultaa, World Cup hopeaa, Amber Cup Latvia kultaa, 1 x European King of TKD kultaa ja pronssia, 14 x Eestin mestaruutta, 13 x Baltian mestaruutta ja Estonia Martial Arts best sportsman 2014. Lisäksi Olga on voittanut Potkunyrkkeilyssä Viron ja Baltian mestaruuden.

Harva kykenee tekemään potkuja samalla tasolla Olgan kanssa, mutta kannattaa muistaa vanha sanonta ”Harjoitus tekee mestarin”. Uusien potkujen oppiminen vaatii jokaiselta työtä ja poistumista siltä omalta mukavuusalueelta; elämä ilman uusia haasteita sopii kiikkutuolissa istuvalle eläkeläiselle.
Toukokuun aikana käymme läpi kaikki potkunyrkkeilyyn kuuluvat potkut ja liitämme ne aiemmin opittuihin yhdistelmiin.
Jokainen voi harjoitella potkuja omalla tasollaan ja korkeudelle. Monipuolisen harjoittelun myötä myös liikkuvuus ja kehon hallinta paranee.

Joku pelkäsi, että hiki ehtii kuivua uusia potkuja tehdessä, voin vakuuttaa, että näin ei tule tapahtumaan!

Suomen potkunyrkkeilyliitto vaatii mustan vyön kokeessa mm. etupotkun, kiertopotkun, takapotkun, takakiertopotkun, polvipotkun, sivupotkun, kirvespotkun ja koukkupotkun osaamista molemmilla jaloilla, hypyllä, saksauksella, jalan, vyötärön ja pään korkeuteen. Tekniikat löytyvät Suomen Potkunyrkkeilyliiton ja potkunyrkkeilyn maailmanliiton WAKO:n ja WAKO Europen verkkosivuilta; tekniikat vaaditaan kaikissa vyöasteissa molemmilta puolilta.

Teksti: Ari Vargman
Kuva: Olga Berkinfand

Ylös