wing tsun

Ilman rajoitteita ja kaavamaisuuksia

Wing Tsun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka opettaa taistelemaan luontevasti sekä käytännöllisesti ilman rajotteita ja kaavamaisuuksia. W.T:n taistelufilosofia on realistinen ja se täyttää vaatimukset, joita tehokkaalle itsepuolustuslajille asetetaan. Wing Tsun sopii sekä naisille että miehille. Lajissa ei järjestetä kilpailuja.

Historia

Wing tsunin (Kung Fun tyylisuunta) historia ulottuu n. 250 vuoden taakse Kiinaan, jossa lajin perusteet loi nunna Ng Mui. Laji on nimetty hänen ensimmäisen oppilaansa Yim Wing Tsunin mukaan. WT onkin tiettävästi maailman ainoa naisen kehittämä itsepuolustuslaji. WT ei ole tekniikkavalikoima vaan idea, jota sovelletaan joka tilanteeseen. Pääperiaatteena on hyökätä vastustajan keskilinjaan ja murtaa tämän hyökkäys kiilan lailla. Varsinaisia torjuntoja ei ole, vaan oma vastahyökkäys on puolustus. Hyökkäystä jatketaan taukoamatta, jolloin vastustajalle ei jää aikaa suorittaa omaa hyökkäystä.
WT:ssa ei järjestetä kilpailuja. Nykyään WT on edustettuna 56 eri maassa ja on maailman suurin erillinen kung fu-organisaatio (International Wing Tsun Martial Arts Asssosiation). WT on Saksan suosituin taistelulaji, Ruotsissa kouluja on yli 20 ja Suomessa kaksi.

Tekniikat

Tekniikoita toteutetaan pariharjoitteluna nimeltään latsao. Latsao sisältää kaiken, mitä voi tulla kyseeseen taistelussa: iskut, potkut, työnnöt, kiinni pitäminen, lukot, kuristukset, pyyhkäisyt, tasapainon horjuttamiset, maassa kamppailu ja taistelupsykologian. Myöhemmin harjoitellaan myös puolustautumista aseita sekä useampaa vastustajaa vastaan. Näin opitaan tuntemaan erilaiset hyökkäystavat lajista riippumatta. Yksi WT:n tärkeimmistä päämääristä on tuntoaistin ja koko hermoston kehittäminen ja hallinta. Tässä vaiheessa tulee mukaan chisao-harjoitukset. Chisao (stickyarms) on kehon tuntoaisteihin perustuva vastustajan liikkeiden ja voiman suuntauksen tunteminen. Sen avulla pystytään reagoimaan vastustajan liikkeisiin välittömästi ilman visuaalisia havaintoja. Chisao on ainutlaatuinen harjoittelumetodi, joka erottaa WT:n muista taistelulajeista toteuttamalla käytännössä filosofiaa vastustajan voiman hyväksikäyttämisestä tätä itseään vastaan.

Tasojärjestelmä: Oppilastasoasteet nollasta kahteentoista (0-12)

Harjoitusasu: Wing Tsun-harjoitusasu (valkoinen t-paita, mustat housut,
sisätossut)

Kouluttajat:
Antti Ijäs (5. PG)
Petteri Bäckström (2. TG)
Kalle Laitinen (2. TG)
Santeri Rouhinen (1. TG)
Kirsi Ehrnrooth (1. TG)
Jani Isoaho (12. SG)

Lisätietoja: Wing Tsun Finland
 

ILMOITTAUDU

 

 
  combat.fi