Systema

Seuraavat Systema peruskurssit

 • Systema Sörnäinen

  Ma 20.8. klo 19.00-20.00
  Ke 23.8. klo 19.00-20.00

  Ilmoittaudu

  HARJOITUSAJAT SÖRNÄINEN:
  Maanantaina klo 19.00-20.00
  Keskiviikkona klo 19.00-20.00

  KOULUTTAJAT:
  Kai Bärlund

  VARUSTUS:
  Liikunta-asu, avojaloin tai budo-, paini- tai voimistelutossut (pehmeäpohjaiset).t

  KURSSIN KESTO:
  n. 8 viikkoa

Systema – eleetön taistelutaito

Systema on täysi-ikäisille (K-18) naisille ja miehille tarkoitettu tehokas ja helposti omaksuttava eleettömästä ja tehokkaasta tekniikastaan tunnettu venäläinen itsepuolustus- ja taistelutaito

Systema harrastuksena

Systema sopii kaikenikäisille itsepuolustuksesta ja taistelutaidoista kiinnostuneille naisille ja miehille. Itsepuolustus- ja taistelutaitojen lisäksi Systema kehittää monipuolisesti fyysistä kuntoa. Harjoituksissa tehtäviin fyysisiin harjoitteisiin sisältyy yhtälailla kehonhallintaa, hengitystekniikkaa kuin mielen harjoittamista.

Erikoislaatuisen harjoittelumenetelmän ansiosta Systema kehittää nopeasti itsepuolustus- ja lähitaistelutaitoja. Lajin periaatteissa ja hienouksissa riittää kuitenkin opettelemista pidemmäksikin aikaa.

Systemassa ei keskitytä monimutkaisten liikesarjojen hiomiseen, ulkoa opeteltavia tekniikoita ei tunneta; pääpaino on taistelun periaatteiden hallitsemisessa. Taistelussa tärkeintä on rentous, oikeanlainen hengitys sekä jatkuva liikkeen ja vastustajan kontrollointi minimaalisen fyysisellä voimalla. Samat periaatteet ovat sovellettavissa niin aseettomaan kamppailuun kuin aseelliseen taisteluun. Systemaa käyttävät edelleen mm. Venäjän armeijan Spetsnaz-erikoisjoukot.

Vaikka laji onkin erikoisjoukkojen koulutuksen käytössä, harjoittelu tapahtuu vapaassa ilmapiirissä. Käytännössä harjoittelijat saavat itse päättää, kuinka kovaa ovat valmiita harjoittelemaan Systemaa.

Systeman neljä perusperiaatetta

1. HENGITYS
Systemassa opetellaan hengittämään rauhallisesti, tasaisesti ja kontrolloidusti, myös haastavissa tilanteissa.
Systemassa vältetään hengityksen pidättämistä, jolla estetään:
– Kehon ja mielen joustamattomuus
– Refleksien hidastuminen
– Pelolle antautuminen
– Fyysinen voimattomuuden tunne (jatkuvan hengittämisen avulla lihasaineenvaihdunnan tuottamat kuona-aineet poistuvat kehosta nopeammin)

2. RENTOUTUMINEN
Kamppailutaidon yhdistäminen rentoutumiseen sisältää monia etuja:
– Henkinen ja fyysinen reaktiokyky on nopeampi
– Rentoutunut keho mahdollistaa vastaanotetun iskun voiman hajaantumisen, jolloin esim. lyönnin teho heikkenee ja kaatumisten aiheuttamat vammat minimoituvat
– Fyysinen väsyminen lykkääntyy

3. ASENTO
Pystyasennon säilyttäminen takaa kehon oikean linjauksen. Harjaantunut keho toimii yhtenä kokonaisuutena tehokkaasti ja pystyy toimimaan toivotusti kaikissa tilanteissa.
Oikea asento mahdollistaa Systeman harjoittajan käyttämään raajojaan yhdessä ja/tai erikseen.

4. JATKUVA LIIKE
Kehon ja mielen jatkuva liike:
– Auttaa välttämään uhkaavia tilanteita
– Estää saarretuksi tulemisen
– Lisää iskujen voimaa ja niiden ennakoimattomuutta (iskun voivat tulla odottamattomista kulmista ja erikoisia liikeratoja pitkin)
– Tekee hyökkääjästä puolustajan
– Usean hyökkääjän tilanteissa jatkuva liike auttaa lisäämään hyökkääjien hämmennystä saaden heidät osumaan toisiinsa

Systeman hyödyt

1. Kasvattaa kestävyyttä ja kuntoa
2. Nopea eteneminen käytännön itsepuolustuksessa
3. Taito liikkua ja kamppailla rentoutuneesti
4. Selkeät oppimisen periaatteet, joita kukin muokkaa sopimaan omiin fyysisiin ja psyykkisiin ominaisuuksiinsa
5. “Systeemin” yksinkertaisuus ja harkitun liikkumisen oppiminen luo kamppailijan, joka on tehokas, arvaamaton, kekseliäs ja yllätyksellinen
6. Oppimistilanteissa opitaan toimimaan todentuntuisissa hyökkäystilanteissa
7. Taito hallita pelkoa väkivallan uhatessa
8. Harjoitusryhmän ja yhteisen kokemuksen tarjoama toveruus
9. Venäjän “poznai sebia” eli itsensä tunteminen ja ymmärtäminen tavoittaa Systeman filosofisen tason. Tämä tarkoittaa omien selkeiden vahvuuksien ja heikkouksien tuntemisen lisäksi myös kaikkien henkilökohtaisten rajoitusten hahmottamisen ja oman ylpeyden ja heikkouden todellisen tason tiedostamisen. Tarkoitus on, että ensin myönnämme heikkoutemme ja vasta sitten hahmotamme ne vahvuudet, joilla voitamme ne.

Stalinin haukat on systeman historiaa

Vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen perinteisten ja kansallisten lähitaistelutekniikoiden harjoittelu kiellettiin Venäjällä. Valtaväestöltä kiellettyjä oppeja saivat myöhemmin Neuvostoliitossa harjoittaa ja kehittää ainoastaan NKVD, KGB, vastavakoilu- sekä myöhemmin tietyt SPETSNAZ -yksiköt ja valtionpäämiesten henkivartiojoukot.

Kansallisten taistelulajien parhaat puolet yhdistettiin järjestelmäksi, joka kattoi kaikki kolme inhimillisen toiminnan osa-aluetta: fyysisen, psyykkisen ja psykologisen. Parhaiten tunnettuja Systeman harjoittajia Neuvostoliitossa olivat niin kutsutut Stalinin haukat. Nämä Stalinin henkivartijat käyttivät ja harjoittivat Systemaa läpi koko Stalinin liki kolmekymmenvuotisen valtakauden aina vuoteen 1953 asti. Henkivartijoiden työ vaati lähitaistelutaitoa, joka ei ulospäin näyttäisi aggressiiviselta vaan taistelutekniikoiden tuli olla pikemminkin niin huomaamattomia ja eleettömiä, ettei kohde niiden käytön jälkeen itsekään tajuaisi, mitä hetki sitten tapahtui.

Huolimatta Neuvostovallan siihen kohdistamasta huomiosta, Systema ei kuitenkaan koskaan päässyt niin sanottuun yleiseen tietoisuuteen. Tämä on ollut mahdollista mm. siksi, että alun perin harjoiteltavalla järjestelmällä ei ollut edes nimeä; taito kuului sotilassalaisuuksien piiriin.
Kun moskovalaisen Mihail Ryabkon oppilaat alkoivat kuitenkin vaatia harjoittelemalleen lajille nimeä, alkoi Ryabko kutsua sitä aluksi nimellä ”Tunne itsesi”. Myöhemmin 80-luvun loppupuolella laji sai nykyisen nimensä ”Systema”.

Vuonna 1991 Neuvostoliitto hajosi ja venäläisten lähitaisteluoppien harjoittelu vapautui valtion kontrollista. Systeman harjoittajien määrä Venäjällä on kasvanut pikkuhiljaa, mutta siitä huolimatta Systema on vieläkin Venäjällä suhteellisen tuntematon laji.

SYSTEMA SOVELTUU

Systema soveltuu kaiken ikäisille naisille ja miehille itsepuolustus- ja taistelulajiharrastukseksi sekä viranomais- ja turvallisuustehtävissä työskenteleville ammatilliseksi lisäkoulutukseksi.

LAJILIITTO

Systema on järjestäytynyt kansainvälisen Systemaliiton alle.

SYSTEMAN ALOITTAMINEN – PERUSKURSSI

Laji aloitetaan aina peruskurssilla, joka kestää 7-8 vkoa sisältäen kaksi harjoitusta (n. 60-90 min) viikossa. Kurssilla opetetaan lajin perusteet ja harjoitteet erilaisia uhkatilanteita vastaan.

PERUSKURSSIN VARUSTEET

Liikunta-asu, avojaloin tai budo-, paini- tai voimistelutossut (pehmeäpohjaiset).

Kouluttajat

 • Bärlund Kai
Ylös